Metrel – Apparatentester

Metrel Apparatentesters voor het keuren van arbeidsmiddelen.

In Nederland kennen we de NEN 3140 als norm voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische arbeidsmiddelen. Door slijtage, beschadiging of veroudering kan de kwaliteit en veiligheid van elektrische apparatuur achteruitgaan. Een periodieke controle brengt risico’s tijdig in kaart. Deze inspectie bestaat uit een visuele controle gevolgd door inspectiemetingen, uitgevoerd met een apparatentester.

Snel en efficiënt handgereedschappen keuren conform NEN 3140

De MI3309BT DeltaGT is een compacte NEN 3140 apparatentester met accu en netvoeding. Ideaal instrument voor mobiele keuringen door bijvoorbeeld servicemonteurs. Snelle meetprocedures met heldere Goed/Fout indicatie. Geheugen voor het vastleggen en documenteren van meetresultaten.

De DeltaGT tester is een batterij/accu en net-gevoede apparatentester conform de norm NEN3140. Deze netonafhankelijkheid maakt het uitvoeren van NEN3140 veiligheidstesten ook mogelijk in het veld. Het grote verlichte LCD-scherm, met rood/groen indicatie en aansluitschema’s voor iedere meting, waarborgt een eenvoudige bediening. Het instrument functioneert met accuvoeding en met netvoeding.

Met de standaard aanwezige automatische NEN3140 testprocedures is het testen een snelle en eenduidige handeling. De DeltaGT is bedoeld voor bijvoorbeeld servicemonteurs om na werkzaamheden een eenvoudige veiligheidstest uit te voeren. Tevens is de DeltaGT een ideaal instrument voor het uitvoeren van kleine series periodieke keuringen.

De DeltaGT heeft een geheugen voor maximaal 1500 testresultaten en deze kunnen via de USB-poort worden uitgelezen in de meegeleverde PAT Link PRO software. Via Bleutooth werkt deze apparatentester samen met de Metrel Android App’s.

Workshops, trainingen en een kalibratielab: Maptools heeft alles onder één dak.

De DeltaGT wordt compleet geleverd met standaard meettoebehoren en NL-talige rapportagesoftware. Maptools organiseert voor startende keurmeesters periodieke meetworkshops, waarin de meettheorie wordt behandeld en de meetpraktijk door de deelnemer zelf worden beoefend.

Metingen van de DeltaGT BT

 • Isolatieweerstanden met 250V en 500V DC
 • Weerstand beschermingsleiding (PE) met 200mA
 • Vervangende lekstroom
 • Verschilstroom meting
 • Functietest verlengkabels
 • Visuele controle

Overige kenmerken DeltaGT

 • Optische goed/slecht aanduiding (groen/rood)
 • Zelfkalibratie/zelftest
 • Voorgeprogrammeerde testprocedures
 • Ingebouwde acculader
 • Geheugen voor 1.500 metingen
 • USB-poort voor dataoverdracht
 • Bluetooth
 • Aansluiting barcodelezer
 • Verschilstroom meting

DeltaGT Leveringsomvang: software PATLink PRO, draagtas, IEC-kabel, testsonde, krokodilklem netadapter, fabrieks-kalibratiecertificaat.

Combinatie met aPAT Android app

In combinatie met de aPAT Android app ontstaat een uniek keuringssysteem.
De NL-talige Android APP met de naam aPAT is een projectdatabase APP, waarin NEN 3140 keuringen kunnen worden beheerd en uitgevoerd. De keurmeester legt per klant een projectdatabase aan, met daarin klant-,apparaat- en keuringgegevens. Vanuit deze projectdatabase wordt de automatische NEN3140 keuringen gestart en de keuringsresultaten opgeslagen in de DeltaGT-BT of op het Android apparaat. De keurmeester kan tevens in aPAT eigen specifieke testprocedures aanmaken, lijsten aanpassen en uploaden naar de DeltaGT BT. Bovendien kunnen bijlagen zoals foto’s, notities en gesproken tekst worden opgeslagen.

A1488 QR-code printer

De opgenomen keuringsresultaten kunnen ook direct na de periodiek controle in een QR-code worden uitgeprint op de (optionele) QR-code printer A1488 en aangebracht op het gekeurde apparaat. Deze printer produceert hoog kwalitatieve QR-code labels met daarop tevens het ID-nummer, keuringsdatum, apparaatomschrijving en keuringsresultaat (Goed/Fout). Door de QR-code in te scannen is het actuele “NEN 3140 keuringsrapport” dus altijd op locatie aanwezig.

Herkeuren op basis van QR-code

De op het apparaat aangebrachte QR-code bevat, naast apparaatgegevens, ook de testresultaten van de laatste keuring en de te gebruiken testprocedure. De herkeuring wordt gestart op basis van de met aPAT ingescande QR-code, waarna het apparaat wordt herkend in de projectdatabase en de herkeuring direct kan worden gestart. Werkmethodiek: klantdatabase kiezen, QR-code inscannen, keuring starten, data opslaan, nieuwe QR-code uitprinten en aanbrengen op gekeurd apparaat.

De slimme, heavy duty, apparatentester: efficiënt en veilig NEN 3140 inspecties uitvoeren

De nieuwste MI3360 25A Omega GT apparatentester van Metrel maakt het keuren van handgereedschappen erg eenvoudig. Automatische testprocedures loodsen de gebruiker snel en duidelijk door de keuringen. Metingen opslaan en hernoemen gaat eenvoudig via het 4,3” TFT-touchscreen met digitaal toetsenbord. De Metrel MESM software is overzichtelijk en biedt mogelijkheden om volledige keurings-structuren en eigen testprocedures incl. afbeeldingen en keuringsinstructies aan te maken en te uploaden naar de OmegaGT.

Optimaal gebruikersgemak dankzij een intuïtief touchscreen

Met de nieuwe Metrel OmegaGT introduceert KWx een nieuwe generatie apparatentesters. Het intuïtieve touchscreen maakt de bediening eenvoudig. Naast snelle procedures biedt het instrument ook efficiënte gegevensopslag, ruim voldoende geheugen op de SD kaart en gemakkelijke verwerking van de meetresultaten.

Snel en overzichtelijk keuren, daar draait het om bij de OmegaGT. De Metrel OmegaGT is een robuuste en krachtige apparatentester. Het instrument is te bedienen via het touchscreen en ook volledig te bedienen via de stevige drukknoppen. Gebruikers kunnen de tester geheel naar eigen hand zetten of gewoon met de standaard instellingen van de tester werken.

Aanmaken eigen testprocedures biedt maximale flexibiliteit

Met de Nederlandstalige Metrel MESM-software kunnen eigen procedures worden gemaakt. Indien gewenst met eigen afbeeldingen of aansluitschema’s. Ook kunnen eigen checklists worden gemaakt voor bijvoorbeeld het keuren van ladders en trappen. Handig is ook de bluetooth communicatie met barcode of RFID-scanners en de aMESM Android app.

Kies zelf om de tester te gebruiken met de standaard slimme AutoSequence procedures of zet de OmegaGT MI336025A helemaal naar je eigen hand. Werk je met meerdere gebruikers? Dan kan iedere gebruiker zijn eigen instellingen krijgen.

Keuren van lasapparaten en driefasenapparaten

Ook voor de meer geavanceerde keuringen is de MI3360 25A de basis. Zo kunnen lasapparaten en driefasen apparaten worden gekeurd met de externe A1322 meetadapter.

Standaard ondersteunt de OmegaGT MI336025A diverse metingen zoals lekstroom metingen en het keuren van mobiele en vast geïnstalleerde aardlekschakelaars.

Het grote aantal mogelijkheden en accessoires maakt van deze compacte en robuuste apparatentester een solide basis voor de NEN 3140 keurmeester.

 

De belangrijkste specificaties van de MI3360 25A OmegaGT

 • Display met een hoge resolutie kleurentouchscreen en een digitaal toetsenbord.
 • Vooraf ingestelde AutoSequences voorzien de gebruiker van simpele en snelle AutoTests voor het testen conform NEN 3140
 • Programmeerbare AutoSequences (via de PC en de Android app)
 • Persoonlijke checklistst aanmaken
 • Modulair design
 • Opstarttijd van slechts 4 seconden
 • Testen van de beschermingsleiding op 200 mA, 10A & 25A
 • Klaar voor alle normen: NEN 3140, EN 60974-4
 • 8GB geheugen, nooit meer opslagruimte te kort

Multifunctionele adapterset voor apparatentesters

De multifunctionele A1322 driefasen adapterset voor apparatentesters van Metrel is ontworpen voor foutopsporing en het periodiek testen van driefasen-apparaten en -machines. Unieke functies zoals actieve polariteitstesten, differentiële lekkagetesten en testen van driefasen aardlekschakelaars maken de A1322 driefasen adapterset voor apparatentesters uitermate geschikt voor geavanceerde toepassingen.

De Metrel A1322 is ontworpen voor gebruik in combinatie met de MI3321 MultiservicerXA en MI3360 OmegaGT waardoor functionele tests kunnen worden uitgevoerd op machines tot 40A. De 3- en 5-polige CEE-wandcontactdozen maken het mogelijk om NEN 3140 inspecties en metingen uit te voeren op krachtstroom-apparatuur en het testen van industriële verlengsnoeren die ook RCD-beschermd kunnen zijn.

Neem contact met ons op voor al je vragen over Metrel:

Telefoon

Tel: 024-348 32 25

E-mail

m.nijsen@maptools.nl