Persluchtlekkage

Nieuw in de verhuur ii900 sonic imager.

Snel perslucht-, gas- en vacuümlekken opsporen – de onzichtbare energiedief.

Wist u dat perslucht voor 40% verantwoordelijk kan zijn voor verspilde elektriciteit ?

Het opsporen van lekken in perslucht-, gas- en vacuümsystemen was altijd al tijdrovend en vervelend – tot nu toe.
Met de NIEUWE Fluke ii900 Sonic Industrial Imager kan uw onderhoudsteam de locatie van perslucht-, gas- en vacuümlekken in slechts enkele minuten snel bepalen.

Hoeveel zou u kunnen besparen als u lekken zou kunnen zien?

 

Hoeveel zou u kunnen verdienen als u lekken zou kunnen zien?

In onderstaande businescase wordt dit uitgelegd.

Wilt u deze metingen laten uitvoeren ook dat kan.

Lekken in perslucht-, gas- en vacuümsystemen zorgen voor energieverlies en downtime bij industriële installaties. Nog veel belangrijker is het financiële aspect. Perslucht is duur en lekken kunnen dan al snel heel veel geld kosten. Met de Fluke ii900 Sonic Industrial Imager zijn deze lekken gemakkelijk in beeld te brengen, ook terwijl de installatie in werking is en veel omgevingslawaai produceert.

Voorbeeld:
Door persluchtsystemen met een compressor vermogen vanaf 1 kW, periodiek te inspecteren met behulp van een ii900, kan tot 30% bespaard worden op het elektriciteitsverbruik van de compressor.

Toepassingscriteria: Ultrasoon detector ii900 sonic imager op perslucht-systeem > 1 kW.
Typerend kostenniveau: huur 1 week ii900 € 1000,-
Typerende besparing: 5–30% op elektriciteitsgebruik compressor.
Typerende terugverdientijd: 1-12 maanden.

Inspecteren
Het periodiek inspecteren van het persluchtsysteem is een economische noodzaak. De cijfers liegen er niet om, de gemiddelde lekkage van persluchtsystemen is 25% (Compressed air challenge, 2013), maar 40% is tegenwoordig zeker voor grote industriële perslucht systemen geen uitzondering. Een hoorbare kleine lekkage kan ongemerkt honderden euro’s per jaar kosten. Ruim 80% van alle lekkages is echter zo klein dat het geluid voor het menselijk oor zelfs in een rustige omgeving niet waarneembaar is. Het menselijk oor kan geluiden waarnemen tot 15 á 20 kHz en het geluid dat een persluchtlek maakt kan tot 100 kHz oplopen. De meeste lekken blijven zo dus onopgemerkt zonder hulpmiddelen.
Een ultrasone lekdetector ii900 zet ultrasoon geluid om in zichtbaar geluid zodat de inspecteur deze kan waarnemen wanneer hij persluchtleidingen inspecteert.

Voorbeeld: een ‘normale’ industriële schaal compressor heeft een capaciteit van 2.000 Nm3/u bij 7 bar. Hiervoor is gemiddeld 200 kW (vol en deellast) nodig. Stel dat dit systeem een bescheiden lekkage van 20% heeft. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,065 per kWh kost dit ruim € 20.000 op jaarbasis. Een 1 week huur van de ii900 sonic imager meter kost ongeveer € 1.000. Op deze schaal zorgt zelfs een reductie van de lekkage met een kwart al voor een terugverdientijd van maximaal een half jaar.
Gebruikelijk is dat de lekkage tot 10% gereduceerd kan worden.

What’s new on version 3.0B:

• Estimation of distance to the leak (beta version).
• LeakQ™ mode (beta version) that enables leak size and leak cost estimations.
• Ability to add leak-tags to captures, including type of leak, gas, location, etc. (beta version).
• Increased maximum video length to 5 minutes.
• Thumbnail function to add notes immediately after taking a capture, picture or video.
• Improved user profiles to save and retrieve custom acoustic settings.
• New internal file structure, allowing user to select a folder name to group captures corresponding to an specific leak survey.
• New file format AS2 that integrates pictures, measurements, and metadata from the capture. AS2 files are saved simultaneously to the previously available formats (JPEG, PNG, MP4).
• Notes:
o Fluke LeakQ Rate Reporting Tool requires AS2 files to calculate leak sizes.
After uploading all images and entering the variables you click ‘Generate Report’.

Waar kunt u perlucht lekken vinden en snel geld/energie besparen:

• Koppelingen
• Slangen
• Buizen
• Fittingen
• Pijpverbindingen met schroefdraad
• Snelkoppelingen
• FRL’s (combinaties van filter, regelaar en smeertoestel)
• Condensaatvangers
• Kleppen
• Flenzen
• Pakkingen
• Luchtleidingen
• Luchtvoorraadketels

 

Verborgen winst ontdekt perslucht-, gas- en vacuümlekken.

Lekken in perslucht-, gas- en vacuümsystemen zorgen voor energieverlies en downtime bij industriële installaties. Nog veel belangrijker is het financiële aspect. Perslucht is duur en lekken kunnen dan al snel heel veel geld kosten. Met de Fluke ii900 Sonic Industrial Imager zijn deze lekken gemakkelijk in beeld te brengen, ook terwijl de installatie in werking is en veel omgevingslawaai produceert.

De hoge kosten van verspilde perslucht.

Uit onderzoekblijkt dat een lek van 3 mm in een persluchtleiding meer dan 2500 Euro per kost. Het is geen wonder dat bedrijven, persluchtsystemen
zien als een potentiële bron van kostenbesparingen. Lekken leiden tot verspilling. Het verhelpen van dergelijke lekken kan veel geld/energie besparen.

Hoe persluchtlekken worden opgespoord.

De meest voorkomende lekdetectiepraktijken zijn helaas nogal primitief. Een ouderwetse methode is luisteren naar sissende geluiden, die in veel omgevingen vrijwel onmogelijk te horen zijn.

Baanbrekende technologie.

Wat als er een lekdetectietechnologie is die de exacte locatie van een lek kan bepalen tot op 50 meter afstand, in een lawaaiige omgeving, zonder
apparatuur te hoeven uitschakelen? Fluke heeft een industriële warmtebeeldcamera ontwikkelddie precies dat doet. Industriële onderhoudsmanagers
noemen de Fluke ii900 Sonic IndustrialImager een “baanbreker” voor het opsporen van persluchtlekkages.
Deze nieuwe akoestische industriële camera, die een breder frequentiebereik kan detecteren dan traditionele ultrasone apparaten, maakt gebruik van
de nieuwe SoundSight™-technologie om verbeterdevisuele scans te maken van luchtlekken, net zoals warmtebeeldcamera’s hotspots detecteren.
De ii900 beschikt over een akoestische array kleine, supergevoelige microfoons die zowel sonische alsultrasone geluidsgolven detecteren. De ii900 herkent een geluidsbron op een mogelijke leklocatie en past vervolgens algoritmen toe die het geluid als een lek interpreteren. De resultaten produceren een SoundMap™-beeld, een kleurenkaart die over het zichtbaarlichtbeeld wordt gelegd, – waarbij precies wordt aangegeven waar het lek is. De resultaten worden op het 7-inch LCD-scherm weergegeven als stilstaand beeld of als realtimevideo. De ii900 kan maximaal 999 beeldbestanden of 20 videobestanden opslaan voor documentatie of conformiteit.

 

Voor de Factsheet ‘Perslucht met ultrasone lekdetectie: Perslucht met ultrasone lekdetectie

Test en meetapparatuur huren