Metrel – Installatietesters

Maak kennis met de installatietesters van Metrel

Zelfs in het beste installatiewerk kan een defect of afwijking verborgen zitten. Door bij laagspanningsinstallaties een NEN 1010 inspectie uit te voeren toets je op veiligheid, installatienormen en -richtlijnen. Hierbij maak je gebruik van een installatietester. Dit meetinstrument test onder andere de aardverbinding, meet van de isolatieweerstand en controleert de werking van de aardlekschakelaars.

Installatietester voor alle metingen volgens de NEN1010.

De Metrel MI3100SE installatietester is een geavanceerd instrument dat is ontworpen voor nauwkeurige en betrouwbare testen van elektrische installaties. Met zijn uitgebreide functionaliteit stelt de MI3100SE gebruikers in staat om snel en efficiënt verschillende essentiële tests uit te voeren, waaronder aardingsweerstand, isolatieweerstand, lus- en lijnweerstand, differentiële lekstroom en meer. Dankzij zijn intuïtieve interface, heldere display en robuuste constructie is de MI3100SE ideaal voor zowel professionals in de elektrotechniek als voor inspecteurs die veiligheid en naleving van elektrische systemen willen waarborgen. Met functionaliteit, precisie en gebruiksgemak in één apparaat biedt de Metrel MI3100SE installatietester een krachtige oplossing voor het testen en evalueren van diverse elektrische installaties.

Dé installatietester voor elektrische installaties in woningen en utiliteitsgebouwen

De Metrel Eurotest XE MI3102BT is een moderne universele NEN 1010 installatietester voor het inspecteren van elektrische installaties conform NEN 1010. Speciaal ontwikkeld voor de ervaren en minder ervaren installateur/inspecteur. De intuïtieve bediening via het overzichtelijke beeldscherm en de unieke WCD-AutoSequences brengen snel, duidelijk en overzichtelijk een elektrische inspectie in beeld.

Bedienen kan via de solide drukknoppen of gedeeltelijk via het testhandvat. Het instrument geeft de gebruiker daarmee enorme bedieningsvrijheid. Opslaan van meetresultaten is mogelijk op een gestructureerde wijze. Met de optionele advanced versie van zowel de EuroLink Pro als de Metrel ES Manager software kan de benaming van de 3-laags data-opslagstructuur worden gewijzigd.

Naast alle standaardmetingen zoals circuitimpedanties, aardlekschakelaartesten en weerstand naar aarde (PE), biedt het instrument diverse andere metingen en functies. Uniek zijn bijvoorbeeld de automatische meetstappen in de WCD-AutoSequence metingen. 230Vac wandcontactdozen kunnen hiermee veel sneller worden getest. Het meten van vermogen en harmonische spanningen en stromen, past mooi binnen het kader van Power Quality. Is er sprake van harmonische vervuiling of niet? Dit is bij het toepassen van elektronische apparatuur, zoals frequentieregelaars en LED-verlichting, een veelgestelde vraag.

Metrel is één van Europa’s leidende fabrikanten op het gebied van testinstrumenten voor elektrische installaties en apparaten. Sinds de opkomst van gecombineerde installatietesters loopt Metrel voorop in de ontwikkeling van degelijke en intuïtief te bedienen instrumenten. Eurotest installatietesters zijn compact en licht in gewicht en standaard bij levering voorzien van een herleidbaar kalibratiecertificaat.

 

Belangrijkste metingen en technische specificaties:

 • Isolatieweerstand met gelijkspanning van 50 V tot 1000V dc
 • Varistortest
 • Continuïteit van PE-geleiders met een teststroom van 200 mA DC met polariteitsverandering
 • Continuïteit van PE-geleiders met 7 mA teststroom zonder uitschakeling van de aardlekschakelaar
 • 2-draads en 3-draads lusimpedantie (L-PE) meting
 • 2-draads- en 3-draads lijnimpedantie (L-L, L-N) meting
 • 1-fase / 3-fase TRMS spannings- en frequentiemetingen
 • Frequentiebereik van 16 … 400 Hz bij lijn-, lus- en RCD-metingen
 • Harmonischen meting (tot de 25e harmonische)
 • RCD-testen (type AC, A, F, B, B +)
 • Aardingsweerstand (3-draads en met twee optionele meettangen)
 • Netspanningsstatus-veld
 • Meer dan 40 enkelvoudige testmogelijkheden, variërend van spanningsmetingen tot lichtsterktemetingen
 • Voor-gedefinieerde AutoSequences, voor kosten- en tijdsbesparende inspecties volgens vaste testvolgorde.
 • Metingen en AutoSequences aan EVSE installaties (E-laadinrichtingen) via optionele A1532 EVSE meetadapter
 • Bluetooth communicatie met PC, Smartphone, Tablets (Android-systeem)
 • Afmeting: (b x h x l) 230 x 103 x 115 mm
 • Gewicht: 1,3 kg

Universele en compacte NEN 1010 installatietester met kleur touchscreen.

De Metrel MI3152 Eurotest XC is één van de modernste universele NEN 1010 installatietesters in zijn klasse. Speciaal ontwikkeld voor de ervaren installateur of inspecteur die werkzaam is in utiliteit of industrie. De intuïtieve bediening via het touchscreen en unieke AutoSequences zorgen snel, duidelijk en overzichtelijk voor een volledige elektrische inspectie. De bediening kan via het touchscreen, maar ook via de solide drukknoppen of gedeeltelijk via het testhandvat. Dit in combinatie met sneltoetsen geven de gebruiker een enorme vrijheid in de bediening van het meetinstrument. Opslaan van meetresultaten is mogelijk op verschillende, gestructureerde manieren. Een inspectiestructuur kan vooraf worden voorbereid met de Metrel ES Manager software. Deze structuur kan in het veld worden aangevuld of aangepast, waardoor de rapportage achteraf veel sneller verloopt.

De Eurotest XC test alle type aardlekbeveiligingen, waaronder type B, B+ en F. Uniek zijn de AutoSequences voor laadinrichtingen voor elektrische voertuigen (EVSE). In combinatie met de optionele EVSE meetadapters van Metrel kunnen laadstations inclusief de signaleringscontacten CP en PP worden geinspecteerd.

Naast alle standaard metingen zoals circuit impedanties, aardlekschakelaartesten, weerstand naar aarde (PE), biedt het instrument diverse andere metingen en functies. Uniek zijn bijvoorbeeld de automatische meetstappen in de AutoSequence metingen. 230Vac wandcontactdozen kunnen hiermee veel sneller worden gemeten. Het meten van vermogen, harmonische spanningen en stromen, past mooi binnen het kader van Power Quality. Is er sprake van harmonische vervuiling of niet? Bij toepassen van elektronische apparatuur, zoals frequentieregelaars en LED-verlichting, is dit een veel gestelde vraag.

Belangrijkste technische specificaties van de Eurotest XC installatietester:

 • Isolatieweerstand met gelijkspanning van 50 V tot 1.000V dc
 • Varistortest
 • Continuïteit van PE-geleiders met een teststroom van 200 mA DC met polariteitsverandering
 • Continuïteit van PE-geleiders met 7 mA teststroom zonder uitschakeling van de aardlekschakelaar
 • 2-draads en 3-draads lusimpedantie (L-PE) meting
 • 2-draads- en 3-draads lijnimpedantie (L-L, L-N) meting
 • 1-fase / 3-fase TRMS spannings- en frequentiemetingen
 • Frequentiebereik van 16 … 400 Hz bij lijn-, lus- en RCD-metingen
 • Vermogen- en THD-meting (tot de 12e harmonische)
 • RCD-testen (type AC, A, F, B, B +, MI RCD, EV RCD, PRCD, PRCD-K, PRCD-S)
 • Aardingsweerstand (3-draads of met twee optionele meettangen)
 • Groot kleuren touchscreen met intuïtieve bediening en heldere dataweergave
 • Vrij programmeerbare inspectiestructuur voorkomt overgeslagen metingen
 • Meer dan 40 enkelvoudige testmogelijkheden, variërend van spanningsmetingen tot lichtsterktemetingen
 • Van fabriek uit voor-gedefinieerde AutoSequences, voor kosten en tijd besparende inspecties volgens vaste testvolgorde
 • Ingebouwde hulpteksten en aansluitschema’s voorkomen foutieve metingen
 • Metingen en AutoSequences aan EVSE installaties (E-laadinrichtingen)
 • Bluetooth communicatie met PC, Smartphone, Tablets (Android-systeem)

De meest innovatieve, gebruiksvriendelijke en toekomstbestendige installatietester op de markt

 

De innovatieve Metrel Eurotest XD installatietester is het paradepaardje van Metrel. Deze ‘iPhone onder de installatietesters’ is specifiek ontworpen voor elektrotechnische inspecties binnen utiliteit en industrie. Het kleuren-touchscreen in combinatie met de sneltoetsen, loodst de gebruiker intuïtief door de metingen heen, ondersteund door hulpteksten en aansluitschema’s. De MI3155 meet meer dan 40 grootheden van eenvoudige spanningsmetingen tot het meten van kortsluitvastheden in verdeelinrichtingen.

Intuïtieve bediening en vooraf ingestelde testprocedures voor optimale gebruiksvriendelijkheid

De bediening kan via het aanraakscherm maar ook via de solide druktoetsen of gedeeltelijk via de meetadapters. Het instrument biedt daarmee een enorme vrijheid in de bediening. Het opslaan van meetresultaten is mogelijk op verschillende, gestructureerde manieren. Een inspectiestructuur kan vooraf worden aangemaakt met de geheel vernieuwde Metrel ES Manager software. Maar ook in het veld kan eenvoudig de structuur van een installatie of gebouw worden aangepast of aangevuld. In combinatie met de unieke AutoSequences, ideaal voor de inspecteur.

Toepassing in alle netsoorten en machinebouw

De MI3155 kan worden toegepast in alle netsoorten, óók in IT netten. Met de IMD-test is het dan mogelijk om isolatiewachters in IT-netten te beproeven. De installatietester is tevens voorzien van een isolatieweerstand-testspanning tot 2.500V, restspanningsmeting en PI/DAR-metingen, voor toepassingen in de machinebouw.

Meer dan alleen de standaard NEN 1010 metingen

Naast alle standaard NEN 1010 metingen van circuit impedanties, aardlekschakelaartests en weerstand naar aarde, biedt de MI3155 installatietester diverse andere metingen en functies. Uniek zijn bijvoorbeeld de automatische meetstappen uit de zelf te programmeren AutoSequences. Geen inspectiestap wordt overgeslagen, zelfs de visuele controle niet. Het kunnen meten van vermogen en harmonischen is van toegevoegde waarde voor moderne installaties met frequentieregelaars, PV-omvormers en LED verlichting.

Metrel is een van Europa’s leidende fabrikanten op het gebied van testinstrumenten voor elektrische installaties en apparaten. Sinds de opkomst van gecombineerde installatietesters loopt Metrel voorop in de ontwikkeling van degelijke en intuïtief te bedienen instrumenten. De Eurotest serie was de eerste installatietester in de compacte bouwvorm die nu als standaard gezien kan worden voor installatietesters.

Veilig en nauwkeurig circuitimpedanties meten

 

Voor het correct meten van de impedantie van foutstroomketens bij transformatoren, generatoren, turbines en vergelijkbare industriële installaties is een nauwkeurige en veilige meetmethode nodig. Krachtige meetoplossingen en rapportagesoftware zijn noodzakelijk om de gewenste (hoge) teststroom te genereren en meetresultaten vast te leggen. Metrel heeft hiervoor een krachtige meetinstrumenten ontwikkeld: de MI3144 Euro-Z 440V en Euro-Z 800V. De MI3144 Euro-Z 800V circuitimpedantie meetkoffer is een veilige CAT-IV 600V meetkoffer voor het meten van circuitimpedanties. Beide modellen zijn gebouwd op het moderne en gebruiksvriendelijke inspectieplatform van Metrel.

De Euro-Z 800V bedien je via de aMESM Android App, een Metrel EurotestXD installatietester of een Metrel MultiServicerXD machine- en panelentester.

De meetkoffers beschikken over een batterij- en netvoeding, zijn in te stellen met een maximale teststroom van 300A en voorzien van een 4-draads aansluiting. Hierdoor vind je de instrumenten zeker terug in uiteenlopende meet- en inspectiesituaties.

De belangrijkste eigenschappen op een rij 

 • Nauwkeurige 4-draads 220A Z-Line en Z-Loop impedantietester;
 • Hoog bereik impedantiemetingen in 440V, 16Hz … 420Hz AC-circuits;
 • Weerstandverschil metingen (o.a. overgangsweerstand) met hoge stroom (300A)
 • Aardingsfout-analyse met contact-, aanraak- en stapspanning;
 • Galvanisch gescheiden voltmeter voor deelmeting contactspanningen;
 • Selecteerbare testbelasting van 33,3% tot 100%;
 • Voorzien van batterij- en netvoeding;
 • IP65 bij een gesloten koffer, IP54 bij een geopende koffer;
 • Veiligheidscategorie CAT-IV 600V;
 • Bluetooth communicatie met aMESM, EurotestXD en MultiServicerXD;
 • Door het “black box ontwerp” bedien je de Euro-Z op afstand.

Neem contact met ons op voor al je vragen over Metrel:

Telefoon

Tel: 024-348 32 25

E-mail

info@maptools.nl